Content voor Ingelogde Gebruikers

Woon je samen, dan kun je in een samenlevingscontact goede afspraken maken over je bezittingen en je inkomsten. Dat is met name van belang als één van beiden komt te overlijden. Maar ook als je onverhoopt uit elkaar mocht gaan, zijn dergelijke afspraken belangrijk.

Er is wettelijk veel geregeld voor gehuwden en sinds een aantal jaren ook voor geregistreerde partners. Woon je samen zonder contract, dan is er zo goed als niets geregeld. Bij overlijden van één van de partners is het over het algemeen de bedoeling dat het huis en de bezittingen naar de langstlevende partner gaan. Wettelijk gezien is je partner echter geen erfgenaam. De achterblijvende partner krijgt dus niets, tenzij je dat regelt via een testament. Ook de successiewet erkent samenwonen zonder contract niet. Als achterblijvende partner moet je dus veel successierechten betalen (meer dan 50%) over de waarde van de bezittingen. Met een notarieel samenlevingscontract kun je bereiken dat je volgens de successiewet op dezelfde manier wordt behandeld als gehuwden.

Je pensioenfonds
In de meeste pensioenregelingen is een voorziening opgenomen voor nabestaanden. Ook hier geldt dat je officieel als partner moet worden erkend. Bij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap gebeurt dit automatisch. Woon je samen, dan is een notarieel samenlevingscontract meestal verplicht.

Einde van de relatie
Bij het verbreken van een relatie kunnen nare situaties ontstaan wanneer er niets geregeld is. Wettelijk gezien ben je immers vreemden voor elkaar, dus je kunt nergens aanspraak op maken. Gaat de beëindiging van de relatie met ruzie gepaard, dan is het erg moeilijk om op dat moment nog goede afspraken te maken. Zorg er dus voor dat alles van tevoren goed geregeld is.

Kinderen en eigen woning
Bij het krijgen van kinderen of samen een huis kopen is het handig om van tevoren te weten welke vormen van samen leven er zijn, welke vorm het beste bij uw relatie past en wat financieel en fiscaal voor u allebei het meest aantrekkelijk is.

Wilt u meer weten hierover omdat u gaat samen wonen of trouwen? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Scroll naar boven