Content voor Ingelogde Gebruikers

Erfbelasting

Na overlijden van een dierbare ontstaat er een periode van rouw. Tegelijkertijd is dit een periode waarin er veel geregeld moet worden. De medewerkers van ’t Wielse Baken helpen u graag bij de fiscale en financiële zaken. Indien u een erfenis ontvangt moet u wellicht erfbelasting betalen. Daarnaast moet er wellicht aangifte inkomstenbelasting worden gedaan voor de overledene.

Erfbelasting is de belasting die u betaalt over de erfenis die u hebt ontvangen, als u meer geld ontvangt dan het bedrag waar een vrijstelling voor geldt. Aangifte erfbelasting moet worden gedaan als u iets erft. Of er vervolgens ook echt belasting moet worden betaald, hangt af van de hoogte van het erfbedrag en van uw relatie met de overledene. Hoe hoog de vrijstelling voor de erfbelasting is, verschilt per jaar en hangt af van uw relatie met de overledene. Indien u geen  bloedverwant bent van de erflater betaalt u het hoogste tarief.

Als u erfgenaam bent krijgt u altijd van de Belastingdienst een aangiftebiljet. Vul dit aangiftebiljet altijd in, ook als u al weet dat u niets hoeft te betalen. Heeft u na 8 maanden na het overlijden nog geen aangiftebiljet gekregen? Dan kunt u het beste een aangiftebiljet aanvragen bij de Belastingdienst want aangifte doen is vereist.

De Belastingdienst ziet u voor de toepassing van de erfbelasting ook als partners als u beiden meerderjarig bent en samenwoont met een notarieel samenlevingscontract met wederzijdse zorgverplichting. Dit is dus anders dan bij het wettelijk erfrecht, waarbij men getrouwd of geregistreerd moet zijn om als partner te kunnen gelden.

Inkomstenbelasting

Er moet wellicht ook aangifte inkomstenbelasting worden gedaan voor degene die is overleden. Als de overledene de jaren voor zijn of haar dood aangifte heeft gedaan, ontvang je als nabestaande een F-formulier. Als u geen F-formulier heeft ontvangen kunt u het beste bij de Belastingdienst navragen of dit klopt. Het betekent niet altijd dat er geen aangifte gedaan hoeft te worden.

Met het F-formulier doe je aangifte voor de overledene over het jaar dat hij of zij is overleden. Als je tot het overlijden fiscaal partner was met de overledene, kun je er voor kiezen om het hele jaar van overlijden nog als fiscale partners aangemerkt te worden. In dat geval moet je zelf ook op papier aangifte doen met een P-formulier.

Moet je ook nog aangifte doen over het jaar vóór het overlijden? Dan moet dat ook op papier. Het kan niet digitaal, omdat de DigiD van de overledene geblokkeerd wordt na overlijden. Als je de fiscale partner van de overledene bent, dan moet je je eigen aangifte ook op papier doen.

Ontvangt u een voorlopige aanslag voor degene die is overleden? Deze moet worden stopgezet of aangepast. Als u de fiscale partner bent van de overledene en een voorlopige aanslag ontvangt, moet deze wellicht ook worden aangepast of stopgezet. Dit geldt ook voor toeslagen die de overledene of zijn/haar fiscale partner ontving.

Met al deze fiscale zaken kunt u bij ons terecht. Wij verzorgen het gehele fiscale traject bij overlijden voor u.

Scroll naar boven